Code 95

Ben je beroepschauffeur of wil je dat worden? Wanneer je een voertuig gaat besturen waarvoor een C- of D- rijbewijs nodig is, is het verplicht een Code 95 op je rijbewijs te hebben staan. Deze verplichting geldt voor alle beroepschauffeurs die uit de EU komen of in de EU werken.

Nog geen Code 95 op je rijbewijs? Dan heb je eerst een basiskwalificatie nodig. Beroepschauffeurs die voor 10 september 2008 rijbewijs D en voor 10 september 2009 rijbewijs C hebben gehaald, hebben geen basiskwalificatie nodig, maar moeten 35 uur nascholing volgen.

Wat is code 95?

Code 95 is een vermelding op het rijbewijs, die achter een voertuigcategorie is geplaatst. Deze code is vijf jaar geldig en is verplicht voor alle beroepschauffeurs uit de EU en beroepschauffeurs die binnen de EU werken. Het noodzakelijke voor de volgende rijbewijzen: C1(E), C(E), D1(E) of D(E).

Twijfel jij of je verplicht bent om code 95 te halen? Via deze link kan je checken of jij wel of niet code 95 hoeft te halen.

Nascholing

Heb je een Code 95 op je rijbewijs en wil je deze behouden? Dan ben je verplicht om iedere 5 jaar een nascholing te volgen van 35 uur. Bij Jaap Speelziek opleidingen is het verplicht minimaal 7 uur praktijktraining te volgen.

Nascholings Vijfjarenplan

Om er zeker van te zijn dat al je chauffeurs op tijd hun nascholingsuren behalen, en dus hun Code 95 behouden, kun je ze inschrijven voor het Nascholings Vijfjarenplan. Wij zorgen er voor dat je chauffeurs een keuze maken uit de opleidingen en schrijven ze direct in. Daarnaast herinneren wij ze tijdig aan hun gewenste aanwezigheid. Meer weten over het Nascholings Vijfjarenplan? Neem contact met ons op!

Code 95 op rijbewijs

Nog geen Code 95 op je rijbewijs? Dan is het van belang eerst een basiskwalificatie te halen. Hiervoor moet je de volgende 3 theoretische vakken beheersen:

  • Verkeer en techniek
  • Administratie goederenvervoer of personenvervoer
  • Cases administratie

Daarnaast zijn 2 praktijktoetsen verplicht:

  • Praktische toets C of D (vrachtauto of bus)
  • Besloten terrein toets (vrachtauto of bus)

Na het behalen van de basiskwalificatie, krijg je Code 95 achter je rijbewijs. Deze code is 5 jaar geldig. Hierna ga je het nascholingstraject in om de code te behouden.

Vrijstellingen code 95

In de meeste gevallen heb je als beroepschauffeur een Code 95 nodig. Toch zijn er een aantal uitzonderingen op deze verplichting. Wil je weten welke uitzonderingen er zijn? Bekijk dan alle Code 95 vrijstellingen.

Snel je code 95 behalen

Nog niet begonnen aan de nascholing die noodzakelijk is voor het behouden van de code? Vanaf 28 november tot 5 december bieden wij speciale nascholingscursussen aan waardoor je snel je code 95 kunt behalen. Bekijk onze pagina voor de actuele start data en schrijf je in.

 

Niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Of heb je liever persoonlijk contact?

Chantal, Edwin & Monique
Wij zijn er voor al je vragen!