Sinds 1962

De dode hoek

Tegenwoordig is de dode hoek een bekend begrip in het Nederlandse verkeer. Vrijwel iedere bestuurder komt ermee in aanraking en het is dan ook goed om er nog eens aandacht aan te besteden.

Wat is de dode hoek ook alweer?

De dode hoeken zijn die ruimten om het voertuig die de bestuurder van dat voertuig niet kan zien. Elk voertuig heeft een dode hoek al verschilt deze uiteraard wel afhankelijk van de grote, lengte en breedte van het voertuig. Een dode hoek kan tot levensgevaarlijke situaties leiden; Voertuigen, voetgangers en fietsers die zich in de dode hoek bevinden zijn niet zichtbaar voor de bestuurder van het voertuig en deze kan dus ook geen rekening met hen houden in zijn besluitvorming.

Waar bevinden de dode hoeken zich?

Bij een auto bevinden zich rondom het voertuig een aantal dode hoeken:

  1. Net voor het voertuig, deze bevindt zich vlak voor het voertuig en kan door de bestuurder niet gezien worden. Kleine kinderen kunnen in deze dode hoek verstopt zitten als zij oversteken. Bij een vrachtwagen is dit gebied groter. Deze dode hoek kan het tevens ook moeilijk maken om de afstand tussen het voertuig en het object dat zich daarvoor bevindt in te schatten.
  2. Aan de zijkanten van het voertuig, deze dode hoeken bevinden zich aan de linker- en rechterkant van het voertuig. Lage objecten worden in deze hoeken vaak over het hoofd gezien.
  3. Schuin rechtsachter het voertuig, de dode hoek wordt veroorzaakt door de hoek waarin de spiegels van de bestuurder zicht geven. Alles wat dus voor of naast dat zichtveld ligt is voor de bestuurder niet zichtbaar.
  4. Achter de stijlen tussen voor- en zijruiten, Door de stijlen die tussen de voor- en zijruiten zitten kunnen sommige objecten/voertuigen verborgen worden. Aan de linkerkant is deze hoek vrijwel verwaarloosbaar maar, bij vrachtwagens is dit gebied groter en daardoor gevaarlijker.
  5. Net achter het voertuig, deze dode hoek bevindt zicht vlak achter het voertuig. Dit is een gebied waar de bestuurder geen zicht op heeft en net als bij de dode voor het voertuig kunnen hier lage objecten en kleine kinderen in verscholen raken. Deze dode hoek kan het tevens ook moeilijk maken om de afstand tussen het voertuig en het object dat zich daarachter bevindt in te schatten.

Hoe nu verder?

Nu je weet waar de dode hoeken zich bevinden kan je er rekening mee houden. Je kan bijvoorbeeld voordat je wegrijdt voor en achter de auto kijken hoeveel ruimte je hebt en de omgeving een keer goed checken. Zo zorg je ervoor dat je de situatie goed waarneemt en bewust bent van wat er nog kan gebeuren.

Deel deze pagina via
Sinds 1962