Sinds 1962

Rijbewijs ingevorderd door alcohol

Is je rijbewijs ingenomen door het rijden onder invloed? Wanneer (en of) je je rijbewijs terugkrijgt is afhankelijk van het aantal promillage. Bij meer dan 1,3 promille (570 Ug/l) wordt je rijbewijs direct ingevorderd. Voor beginnende bestuurders is dit 0,8 promille (350 Ug/l). Is je rijbewijs in beslag genomen? Dan ben je hem in ieder geval 10 dagen kwijt.

Hoe kan ik mijn rijbewijs terugkrijgen?

Zeker als je afhankelijk bent van een auto, is het fijn om je rijbewijs zo snel mogelijk terug te krijgen. Er zijn diverse omstandigheden die van invloed kunnen zijn of je jouw rijbewijs (snel) terugkrijgt.

Brief aan officier van justitie schrijven

Je kunt de beslissing van de officier van justitie beïnvloeden door hem of haar, binnen de termijn van 10 dagen, een brief te schrijven. In deze brief kun je het beste spijt betuigen en aangeven waarom je je rijbewijs snel terug wilt hebben. Dit heeft het meest effect als het de eerste keer is dat je onder invloed van alcohol gereden hebt, of als je een auto nodig hebt voor werk of medische redenen.

Geen succes gehad en besluit de officier van justitie je rijbewijs in te houden? Dan kun je proberen om een klaagschrift in te dienen.

Klaagschriftprocedure

Een klaagschriftprocedure is een spoedprocedure waarmee je de rechtbank vraagt om je rijbewijs direct terug te geven. Een klaagschrift lijkt in veel opzichten op de brief aan de officier van justitie, echter heb je maar één kans om hiermee je rijbewijs terug te krijgen.

Daarom kan het verstandig zijn om bij een dergelijke procedure een advocaat in armen te nemen. Zo weet je zeker dat je klaagschrift op de juiste wijze ingediend wordt en je jezelf niet onbedoeld extra belast.

Besluitvorming

Na maximaal 6 maanden wordt de zaak voor de rechter gebracht. Hier wordt besloten of je het rijbewijs weer terugkrijgt of dat het weer ingevorderd wordt. Ook kan het zijn dat je een EMA cursus moet volgen. EMA staat voor Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer. De EMA cursus moet er voor zorgen dat iemand niet nogmaals de fout in kan gaan. Deze cursus zal verplicht zijn wanneer het alcoholpercentage hoger is dan 1,3 promille, of bij beginnend bestuurders hoger dan 0,8 promille.

Deel deze pagina via
Sinds 1962