Sinds 1962

Toetsen voor het vrachtwagenrijbewijs

Als je aan de slag wil als beroepschauffeur, of als je jonger bent dan 21 jaar, dan moet je naast de rijopleiding ook je Code 95 halen. Voor de Code 95 volg je de een aantal extra onderdelen waaronder 2 toetsen.

Er zijn momenteel geen geplande lessen voor deze opleiding. Heb je interesse? Neem contact op via 085-4877100 of info@speelziek.nl

Wat wordt getoetst tijdens de praktische toets VPTC

Tijdens de praktische toets (VPTC) wordt je getoetst op een aantal zaken waaronder:

  • Het laden, stuwen, vastzetten en lossen van lading
  • voorkomen van criminaliteit en illegaliteit
  • voorkomen van fysieke risico’s
  • invullen van een Europees schadeformulier
  • maatregelen bij noodsituaties
  • maatregelen bij gladheid en storingen

Hoe gaat de praktische toets in zijn werking?

De praktische toets duurt 60 minuten. De toets wordt afgenomen door een gecertificeerde opleider. Tijdens de toets moet u alle onderdelen doorlopen.

De toetsafnemer ontvangt de kandidaat. Door het gooien van een dobbelsteen wordt de ladingcombinatie / laadbrief bepaald. Het gegooide cijfer bepaalt ook welke vragenset wordt gebruikt. Dan starten de kandidaat en toetsafnemer met ‘Fase 1: de voorbereiding op de rit’. Hierbij komen verschillende onderwerpen aan bod die relevant zijn voordat de chauffeur de weg op gaat. Als het voertuig geladen is, start ‘Fase 2: Onderweg’. Tijdens deze fase worden er vragen gesteld over wat een chauffeur onderweg tegen kan komen en zal hij een deel van zijn lading moeten lossen. De toets eindigt met ‘Fase 3: Eindbestemming’. Daar wordt de rest van de lading gelost en sluit de chauffeur het voertuig af.

Wat neem je mee en wanneer mag je de toets doen?

Om de toets te mogen doen moet je minimaal 17 jaar oude zijn en neem je een geldig identiteitsbewijs mee.

Uitslag

Na de toets krijg je de uitslag meteen en deze uitslag is 2 jaar geldig.

Deel deze pagina via
Sinds 1962